Prosty, bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i kaszy gryczanej

Wiecie, dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie mózgu, w tym na rozwój mowy. Nie utrzymam tego w tajemnicy i w poniedziałek napiszę Wam, co na ten temat wiem😁. Zdradzę tylko tyle: bezgultenowe jedzonko ma tam też pewną funkcję.

Dlaczego bez glutenu?

Tymczasem odnośnie zdrowego jedzenia – to głównie Atopowe Zapalenie Skóry u moich chłopców zmobilizowalo mnie do diety bez glutenu. Bo co się okazuje, po glutenie, szczególnie u Tymusia zmiany atopowe się zaostrzają.

Dlaczego? Bo zdrowe jelita nie pozwalają dostać się alergenom, takim jak np. białko mleka krowiego do krwiobiegu. Gluten zaś, powoduje u niektórych osób mikrouszkodzenia kosmków jelitowych.

Pamiętajcie! Zdrowie zaczyna się w jelitach!😁A jak dbam naturalnie o to zdrowie u mojego atopika możecie poczytać tutaj.

Muszę się Wam też przyznać, już kilka lat temu, przed ślubem moim i mojego męża, stosowałam taką dietę bez glutenu i to ona pomogła mi się uporać z dużymi problemami skórnymi.

Teraz już chyba rozumiecie dlaczego ze mnie taki ze mnie bezglutenowy zapaleniec.

Dodatkowo mój synek Tymuś jest uczulony na białko jaja, wiec powstają u nas cuda bez jaj :), bez białka mleka krowiego i bez glutenu, takie jak np. ta szarlotka albo te naleśniki.

Trudności w pieczeniu chleba

Teraz czas na chleb. Wiecie, już wcześniej próbowałam piec z gotowych mieszanek chleby bezglutenowe, np. z tej ryżowej, ale nigdy mi nie wychodziły dobre. Teraz, kiedy już doszłam do większej wprawy, wiem, że to najprawdopodobniej przez zły sposób studzenia i przechowywania chleba (tak, to też ma znaczenie).

Dzięki uprzejmości koleżanki, mam teraz w domu maszynkę do chleba (którą bardzo chcę od niej odkupić🙏), dzięki temu nie muszę pilnować czasu wyrośnięcia chleba. Tylko wstawiam i gotowe :).

Powiem Wam szczerze, pierwsze chleby takie z glutenem, wychodziły mi całkiem znośnie, natomiast te bez glutenu to była tragedia. Za twarde, niesmaczne, gumowate.

Wczoraj udało się zrobić pierwszy chleb, który był smaczny (smakuje jak żytni), ma chrupiącą skórkę, jest miękki i lekko wilgotny w środku.

Pokombinowałam, pomodyfikowałam różne przepisy i się udało.

Mój robiłam z połowy porcji, żeby nie żałować, w razie porażki😁.

Prosty przepis na mały chleb bezglutenowy z kaszy jaglanej i kaszy gryczanej.

Uwaga! Jeśli chcesz chleb normalnej wielkości, podwój porcję.

<!–more–>

Uwaga! Chleb nie wymaga od Ciebie pracy, ale wymaga CZASU, poza tym „robi się” sam.

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • szklanka kaszy gryczanej,
  • łyżeczka soli (u mnie himalajskiej),
  • tyle wody, żeby przykryć kaszę,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • dowolne nasionka (u mnie słonecznik).

Przygotowanie:

  • kaszę przepłukać gorącą wodą przez kilka minut, tak żeby uniknąć goryczkowatego posmaku.
  • kaszę zalać wodą, tak by była przykryta, odstawić w ciepłe miejsce (ja odstawiłam do kotłowni 😁)na 24 h.🕛
  • dolać wody, pomieszać i znowu poczekać 24 h.🕛kasza trochę napęcznieje i zrobi się taki hmm.. zakwas 🙂
  • odlać wodę z wierzchu, dodać mielone siemię lniane, ziarna słonecznika i sól,
  • wstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok 2-3 h.) i piec przez ok. godzinę w 180°C, albo kto ma to szczęście, to do maszyny i czekamy,
  • po upieczeniu wyjmujemy, odparowujemy np. na kratce przez ok 1/2 h.,
  • zwilżamy skórkę chleba wodą (żeby nie była zbyt twarda)
  • zawijamy w lnianą ściereczkę, i zostawiamy na noc, żeby chleb „doszedł”😁.

Moje przepisowe inspiracje 1, 2, 3.

Smacznego 😁

3 uwagi do wpisu “Prosty, bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i kaszy gryczanej

    1. Przepraszam, że dopiero dopisuję, ale właśnie zobaczyłam, że mam zakładkę z komentarzami. Taka ciemnota ze mnie😁Cieszę się że napisałaś! Jest mi bardzo milo😍
      Dzięki za link, jest nastepny na liście „do zrobienia”.

      Polubienie

  1. trafiłam tu zupełnie przypadkiem, ale zapisuję stronę bo przepis wydaje się być genialny i koniecznie muszę spróbować – od dwóch lat nie jadłam chleba, a tu taki prosty przepis 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s